Entry Resepi :
Resepi ni aku cara paling mudah untuk di buat. So aku bagi la cara2 nak buat ni ya.
Bahan-bahan :
Daging lembu atau tulang lembu ( Mana2 la yang di sukai )
*Bawang Besar - Dalam 1-2 biji
*Bawang putih - 3-4 ulas
*Halia - 1/2 inci
*Lengkuas - 1/2 inci
Semua bahan bertanda * di kisar halus
Gula Melaka
Garam
2 sudu besar kerisik
2 sudu membukit rempah kari ( Yang ni aku beli dari peniaga rempah kelantan )
2 sudu besar cili giling
Sedikit air
Santan
#Sedikit kulit kayu manis, Buah pelaga, cengkih dan bunga lawang
#Bawang besar yang di mayang halus.
#Minyak untuk menumis
Cara-cara
1) Bahan yang di kisar di masukkan ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan 2 sudu rempah kari dan 2 sudu cili giling. Kacau sebati
2) Panaskan minyak dan masukkan bahan2 bertanda #. Goreng sampai kekuningan
3) Kemudian masukkan bahan2 campuran bawang dan rempah tadi
4) Masukkan gula melaka untuk manis, dan garam untuk kemasinan yang diingini. Bergantung kepada citarasa masing2
5) Masukkan kerisik. Kemudian tumis bahan2 ini sehingga pecah minyak atau masak segala bawang2 tadi.
6) Masukkan daging atau tulang dan 2 cawan air.
Disebabkan daging atau tulang ini sangat lama nak empuk. So aku masukkan ke dalam pressure cooker kesemua tadi. Mean aku pindahkan je dari periuk ke pressure cooker ku. Apa lagi Philips Pressure Cooker yang di beli terus beraksi la. Dalam tempoh 30 minit sahaja. Daging/ tulang sudah empuk
7) Selepas masak tulang atau daging, then baru masukkan santan. Aku masak dalam 10 minit lagi. Dan selesai semuanya.
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment