Sunday, December 21, 2014

Century Battery - 21.12.2014

Lately ni bila nak start enjin kereta, asik 2 kali tekan button. Ishkk.. musykil plak dengan kondisi bateri kereta. Bila aku google2, kebanyakan orang kata hayat bateri dalam setahun setengah, bergantung jugak dengan penggunaan kereta tu la. Kalau banyak jalan long distance, lagi save daripada yang start kereta and pi dekat2 je.
 
So disebabkan preve aku dah nak masuk usia 2 tahun in 4 months time. So aku decide nak tukar je la bateri nya. So aku pergi ke kedai di PJ. Adik aku yang recommend. Situ memang harga nya murah. So aku pun pi la smlm.
 
Disebabkan kereta dah gerak dan jenjalan, so kalau dia nak check kondisi bateri pun kira dah tak accurate. So aku decide nak tukar jugak la. Harga pun not bad. Untuk bateri 23L tu, aku dapat dengan harga RM210. Tolak dengan bateri lama RM20, so jadinya harga RM190. Ok la tu.
 
Lepas tukar bateri, biasa la, radio semua akan kacau la kan. So smlm after start enjin. Sudahnya kena masuk pin code untuk radio. Ermm.. carik2 dalam manual tak jumpa, so aku google la.. nasib dah ada yang share. So kalau nak set balik. masukkan pin code 0000. Semua preve shub be same la.
 
So tanggal 21.12.2014 aku dah tukar bateri. Setel satu. Next!! Tayar. :)

14 comments:

  1. Terima kasih. Saya juga terkena bila radio tak berfungsi...panik tetapi blog ini amat membantu. Lagi Sekali terima kasih... Pormen kereta patut cakna sikit....

    ReplyDelete
  2. apa no pin kod radio tu..tq

    ReplyDelete
  3. murah sangat tu. boleh share location mana? rata rata tanya harga lepas trade in pun dekat RM250

    ReplyDelete
  4. Dah 0000.., tapi radio tetap x boleh on... Macam mana eh..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mcm tu, memang sis kena pi service center Proton. Sbb saya memang boleh on dengan 0000.

      Delete
  5. Thanks for the info.. sy baru lepas kene masukkan kod pin radio. But taktau nak cari kat mane.Sy google and jumpa blog ni.by default kod pin adlh 0000.tp akan berubah kalau owner kete ade reset kod pin ke number yg lain. So biarlah by default 0000..senang nak ingat kan ;) tq for tuan blog for the info.

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah, radio dah boleh on.. terima kasih info

    ReplyDelete
  7. ahaha akhirnya.. seorang lg dpt manfaat ilmu anda.. iaitu saya. Alhamdulillah

    ReplyDelete