Monday, July 3, 2017

Roti Jala

Sebelum ini aku pernah buat roti jala untuk resepi 1 kg gandum. Tapi sebab nak makan 2 orang je ni. aku ubah resepi kepada 2 cawan gandum. So bimbang aku kelupaan later kalau nak repeat menjala ni. Aku share la dulu kat sini ya :)
 
Resepi ini dapat dalam 25 gulung lebih kurang gitu la ya.
 
Bahan2
2 cawan gandum
1 mangkuk air
1 mangkuk susu cair/santan ( Aku guna santan kotak. )
1 biji telur
2 sudu minyak masak
Secubit garam
Pewarna kuning / serbuk kunyit
 
Cara-cara
Masukkan semua bahan dan pukul guna whisk je. biar bersatu semua bahan. Kalau pekat, tambahkan air sehingga adunan sesuai untuk dijala :)
 
guna acuan roti jala dan sila la menjala atas flat pan. Dah siap.. mudahkan?
 
Aku ni buat sebab masih ada gulai ayam yang berbaki. So mmg sedap pekena dengan roti jala panas2 ni :)
 
Kat bawah ni rupa roti jala ku :

 
 

1 comment: