Thursday, July 6, 2017

Makan-makan sepanjang di Istanbul

Ok now kita cerita plak bab makan. Hurmm.. makanan halal sangat mudah didapati. So tak perlu bimbang kalau nak berjalan ke sana ya. Tapi persoalannya sesuai dengan selera atau tak je la ya. Sepanjang di sana, aku banyak mencuba makanan turki dan juga Yaman dan juga Chinese food. Gitu kan.. Ok antaranya ialah :
 
1) Segala dessert dan manisan
Manisan yang dihidangkan perghhh sangat manis. Banyak yang kami cuba2 tapi lupa nak Tanya nama makanan. Cuma kat bawah ni layan gambar je la. Dalam banyak2 dessert, aku sangat suka dengan Kunafe. Memang best kunafe ni. Banyak cheese.


Ini lah kunafe. Sesiapa yg sampai Istanbul jangan lupa rasa. Best

Tengok tu, mana tak manis kan.. masih lagi menyiram air gula :)
 
 
2) Simit
Ini paling famous la. Mana2 je stall jual Simit ni. Ala2 auntie's Anne pretzel, tapi dia sangat keras.. boleh la nk mintak dia letak nutela. Bagi manis skit. Benda alah ni diselaputi oleh bijan. Sejujurnya ok je, cuma bukan taste aku la.
 
3) Buah berangan dan jagung rebus
Yang ni plak bersepah yg menjualnya. Buah berangan besar, jual per gram, sama la mcm tempat kita. Jagung rebus plak aku tak try. So tak leh review la.
 
4) Balik Ekmek
Apakah balik ekmek ni? Balik = Ikan maksudnya. So ni kebab ikan sekor la. Just roti panjang letak ikan. Perasakan la dengan lemon skit. Penuh kot kedai yang jual ni. Semua org enjoy makan. Tapi bagi aku, boleh la.. :) Tak habis makan pun. Besar sangat.

Ini la dia Balik Ekmek yang dimaksudkan :)
 
 
5) Nasi arab
Haaaa... yang ni aku dan H sanggup naik tram untuk ke station YusufPasa. Kat sini ada kedai jual nasi Arab. Baru la kami makan dengan semangatnya.. nak nasi jugakkkk kan. Best la. Mcm makan kat Malaysia rasanya. Mudah je kedai ni, keluar je dari tram, dah Nampak kedainya. Masakan Yemen.

Nampak berselera sangat kan :) Yang lauk kambing x sempat snap.. Lapor :)
 
 
6) Urguy Restaurant
Yang ni pulak kami cuba jugak. Makan masakan Chinese Muslim. Rasanya not bad. Kat sini dia bg complimentary tea satu jag ya. Minum la sampai kembung hehe. Makanan dia plak ok la. Boleh la kenyangkan perut lalu suka hati.. :)
 
7) Kebab/ Hot Dog
Yang ni plak best jugak. Kami beli je kat kedai2 yang jual newspaper. Dia ada jual makanan segera camni. Not bad rasanya
 
8) Pomegranate / Fruit Juices
Jangan lupa untuk minum jus buah yg segar2 ni jugak. Sangat fresh ok. So jgn miss minum disini. Aku merasa kat stall tepi jalan je.

9) Kumpir
Ok yang ni plak pada yg suka potato.. sila la rasa ya. Banyak je dijual kat kedai2 makan. Biasanya dari luar dah Nampak diorang tulis Kumpir ni kat cermin2 kedai. Kumpir ni ialah mcm bake potato la.. Potato saiz besar ni.. diorang benyek2.. dan kemudian letak la toppingnya.. antaranya ada sayur2 skit, meet atau ayam , olive.. so korang boleh la bgtau apa yg nak apa yg korang tanak. Mcm aku ari tu malas nk berkomunikasi sangat.. aku cakap je letak semua.. hamek la kan.. meninggi penuh. Tak abis pun makan dua org. Besar kot potato nya.

Tadaa.. this is Kumpir :)
 
 10) KFC & Makanan segera
Di Istanbul ni banyak je KFC, MC D dan Burger King. Sepanjang kat sini, aku dan H sempat la nak merasa KFC. Nak jugak KFC kan hehe.. kami ke KFC otw back from Spice Bazaar. Tak jauh daripada Eminonue Train Station. Best gak ayamnya cuma takde sos cili la. Adanya sos tomato je.


11) Lunch Turki
Yang ni plak kami terjah je restoran untuk merasa lunch makanan turki. Ok la, not bad. Boleh la telan :)




12) Breakfast gaya Turki
Ok, kami juga tak ketinggalan nak mencuba breakfast turki. Kami terjah je 1 café berdekatan Sultanahmet Train station.



Coffe Turki ni sangat la pahit huhu..

 
 
Sepanjang kat sini. Macam ni la cara kami makan.
 

1 comment: