Monday, July 3, 2017

Nasi Minyak & Gulai Ayam

Salam Syawal.

Dah lama tak update diari maya aku ni. Kali ni nak update resepi nasi minyak dan gulai ayam. Maklum aku tak pernah buat sebelum ini. Ini la kali pertama huhu.. Tapi ada lagi yg tak cukup bahan ni. So later akan di improvise lagi :)
 
Nasi Minyak ( Resepi untuk 8-10 orang )
 
Beras basmathi 3 mangkuk di basuh bersih.
Air 3 mangkuk untuk masak nasi
Butter 2-3 sudu
Minyak 2 sudu
Susu cair 1 mangkuk
Sos tomato 3 sudu besar
Halia 1 inci- mayang
Bawang besar 1 - mayang
Daun pandan
Garam
*Buah pelaga 3 biji
*Cengkih 5
*Bunga lawang 3 biji
*Kulit kayu manis
 
Pewarna kuning atau warna2 yang korang ska untuk cantikkan nasi :)
Cara-cara :
Beras di basuh dan direndam sekejap.
 
Aku menggunakan Philips Pressure Cooker. So untuk fungsi menumis ni, gunakan fungsi Bake.
 
Masukkan butter dan minyak. Tumis rempah 4 sekawan(*), kemudian masukkan barang2 mayang dan daun pandan. 
Masukkan 3 mangkuk air dan susu cair dan sos tomato.
Masukkan beras, Perasakan dengan garam. Tutup periuk dan tukarkan kepada SEAL dan tekan fungsi RICE.
 
Dalam 14 minit masak. Release wap dan buka penutup. Titiskan sedikit pewarna untuk meriahkan nasi minyak kita :). Gaul2 sekejap untuk cantikkan.
 
Gulai ayam utk seekor ayam
1 ekor ayam
Rempah masak ( Cap Bunga Ros ) 1 sudu besar
Rempah gulai (Cap Bunga Ros )1 paket kecil
Halia 1 inci
Lengkuas 1 inci
Kunyit 1 inci
Bawang besar 3 biji
Bawang merah 5 biji
Bawang putih 4-5 biji
Asam keping 1
Gula melaka
Garam
Santan
Cili giling

 
*Bahan tumis awal :
Bawang merah mayang 3 biji
4 buah pelaga
5 bunga cengkih
Kulit kayu manis
3 bunga lawang
Cara2:
Bawang 2 , halia, lengkuas, kunyit di blend. Gaul rempah gulai dan rempah masak ke dlm bahan2 blend. Ketepikan sekejap.
 
Panaskan minyak. Masukkan rempah 4 sekawan dan bawang kecik yg dimayang *(Bahan Tumis awal).Biar garing skit then masukkan bahan blend. Dan masukkan cili giling. Masak sehingga pecah minyak. 
Masukkan asam keping dan gula Melaka.Masukkan ayam dan sedikit air. Masak sebentar. Last sekali masukkan santan. Perasakan. 
Masukkan kentang sekiranya suka.. optional
Note : rempah masak setengah pack kecik atau 1 sudu besar untuk seekor ayam Rempah gulai 1 paket kecik kalau seekor ayam.
 
Ni la gambo nasi minyak dan gulai ayam. Btw pelengkap rasa, sediakan acar timun dan sambal belacan kalau nak pedas2 skit :)
 
 

 


 

1 comment: