Friday, October 28, 2016

Jom ke Perth : Hari ketiga

22.10.2016 : Itenari hari ini ke :

1) Caversham Wildlife Park
2) Cervantes Pinnacles
3) Lancelin Sand Dunes

Perjalanan hari ini agak jauh. Selepas breakfast kami keluar dari rumah dalam pukul 8.40pagi. Bekalan aku dah pack untuk lunch nanti.

Jam 9.00 pagi kami sampai ke lokasi pertama iaitu Caversham Wildlife Park. Kat sini nak tengok koala, wombat dan feed kangaroo.

Tiket untuk masuk kesini ialah $28 untuk seoarang dewasa. Tapi sbb kami menggunakan penerbangan Malindo untuk ke Perth. Ada promosi untuk diskaun 15% dengan menunjukkan boarding pass slip kepada penjaga kaunter tiket. So kami dapat la diskaun itu.. happy:)

So make sure ikut jadual dlm brochure yang disediakan. Then kami sempat berjumpa koala, wombat, possum, dan bebrapa haiwan lagi la.. hehe.. oo btw ada show jugak ya kat sini. cara nak shave sheep.. hehe..


Selepas bermain2 dengan haiwan yg jinak2.. kami ke destinasi seterusnya, iaitu ke Pinnacles. Daripada Caversham ke Pinnacles ni, jarak dalam 180km, tetapi masa yang diambil lebih kurang 2 jam. Agak jauh la. Tapi alang2 dah sampai Perth ni. Kami gigih la jugak nak drive ke sana. Untuk sampai ke Pinnacles, akan jumpa dengan National Park Yanchep dan Lancelin. So kami pergi yang jauh dulu. So nanti baru turun ke arah town.
 
Sesampainya di Pinnacles ni, kami membayar $12 per kereta untuk masuk ke kawasan ini. Memang kagum dengan tinggalan batu2 yang terhakis di gurun ni. Cuma yang geramnya masa kitorang dating sini. lalat sangatttt la banyak hehe.. :) Ok layan gambar di Pinnacles
Sekejap je kami kat Pinnacles, kami terus memulakan perjalanan ke Lancelin. Nak tengok org main sand board. Aku memang tak berhajat nak menyewa sand board ni. Maklum la nak kena mendaki pasir putih tu, dah sampai atas baru menyusur kan. So mcm penat kan? hehe
 
Ok layan gambar. Serius indah sungguh ciptaan Allah. Pasir sangat halus dan putih bersih.

Dah sudah bergambar, kami terus bergerak balik. Ingatkan sempat nak masuk National Park Yanchep. Tapi malangnya dah tutup. So aku cadangkan siapa yang nak ketiga-tiga tempat ni, perlu bertolak di awal pagi. Mcm kes aku ni, dah lama kat Caversham, so mmg tak sempat la nak cover semua kan.
 
Selepas bergambar kat lancelin, kami berpicnic di taman, makan dan solat disitu.
 
Lepas makan, kami balik dan merehatkan diri di apartment.
 
End of day 3

No comments:

Post a Comment