Sunday, January 19, 2014

Ikan merah singgang pedas ( Terengganu Style )

Okies, last weekend tetiba datang mood nak masak singgang pedas. Teringat zaman2 duk umah cik ngah dolu2, antara fav dish nye.. ikan singgang pedas ni. So aku terasa nak masak.. alang2 dah ada lebih daun kesum ari tu. And ikan merah pun masih ada lagi. So apa lagi, cergas la aku google resepi : Aku ubah2 skit la. Cuma nak kena pi umah cik ngah nanti tanya resepi sebenar, aku buat rasa lain skit, altho rasa not bad la.

Bahan2

3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
seinci kunyit
seinci lengkuas
2 biji cili padi

(semua bahan diatas ditumbuk)

ikan merah 2 keping atau ska hati la banyak mana
air setengah periuk (agak2 tenggelam ikan skit)
garam
asam keping ( ska hati nak masam camne )

Cara2
Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi ke dalam air. didihkan. Kemudian masukkan ikan merah dan asam keping. Last masukkan daun kesum dan garam. Then rasa2 la ikut kesesuaian.

Lupa lak nak snap pic. Tapi rupanya ala2 singgang tapi ada elemen merah skit.. ekeke. Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment