Saturday, September 4, 2010

Kek Gula Hangus

Hari ni aku cuba nak ilang kan kebosanan dan kekecewaan ni. So apa nak buat. Nak study for next week test pun tak de mood. Pegi dapur. Kemas2 apa yang patut. Ya.. nak try buat kek gula hangus. Resepi dah ada tertampal kat fridge. Firts time fail sebab pandai2 edit resepi tu.. So kali ni nak buat betul2. Resepi nye cukup senang :

  1. 4 biji telur
  2. 1 cawan gula
  3. 1 cawan tepung
  4. 1 cawan susu pekat
  5. 1 cawan air panas
  6. 2 sudu besar soda bikarbornat
  7. 2 sudu besar butter
Cara-cara :
  1. Masak gula sampai hangus. Masukkan air panas dan butter. Biarkan sejuk
  2. Pukul telur hingga kembang dan masukkan susu pekat.
  3. Ayak tepung bersama soda bikarbornat dan masukkan dlm adunan telur.
  4. Pukul seketika dan masukkan gula hangus tadi
  5. Adunan hendaklah dibiarkan 3 jam sebelum dibakar.
  6. Bakar 160deg dalam masa 45 minit.
Sebab kena letak kat luar sebelum bakar tu, rasanya nak bagi kek tu nampak cantik. Sebab tak sabar tadi, aku terus je bakar selepas sejam setengah kat luar je. Aku memang tak penyabar. So jadi la seperti kat bawah ni. Ok laaa.. tapi tak dapat rasa lagi sbb posa kan.. lambat nya bukak posa.. ekekeke

Ermm.. Tak sabar no potong tu..



Tu la keje nyer ari ni.. Next entry aku akan masukkan lak result rasa kek ni.. huhu.. mintak2 la ok.. kalau ok leh try masa raya nanti.. :)

No comments:

Post a Comment