Tuesday, August 12, 2014

Philips Pressure Cooker

Akhirnya aku berjaya dapatkan pressure cooker ni, dari sebelum raya dah usha2. Yang konvensional, yang eletrik. Then aku decide nak amik yang elektrik sbb kalau takde gas, leh pakai periuk ni masak kan.
 
Aku duk usha2 yang mana lah elok kan. Tengok review orang2 yang pakai, google how to use la. Cousin aku kat kampung pakai NOXXA by Amway. Dah teruja nak pakai yang tu gak, tapi harga mahal. Altho leh bayar ansuran. So aku padamkan niat la. So balik KL after raya aku tengok kat LAZADA, harga Philips Pressure Cooker ni just RM349. Free delivery. Terus klik beli!!

So untuk sesiapa yang berminat untuk beli kat LAZADA jugak.. boleh la ke url :
http://www.lazada.com.my/shop-pressure-cookers atau http://www.lazada.com.my
 
Isnin beli, Jumaat dah sampai opis. Alhamdulillah.
 
So semalam, aku cuba la masak dalam periuk tu. Aku nak test masak daging. Actually boleh masak terus dalam periuk tu, tapi aku tak study habis lagi. So aku masak kerutuk daging dalam kuali, then masukkan ke periuk tu untuk lembutkan daging je. Senang je, masukkan daging, then pilih butang daging dan tekan start. So dia dah auto set 20 minit untuk masak daging.
 
Tunggu je la. Sampai dah bunyi tanda masak dan blink2 light kat Keep Warm. Time tu laraskan ke lambang untuk buang pressure. Berdesup keluar wap. Be careful time ni. Then lepas tu off periuk dan boleh keluarkan daging.
 
Nampak tekstur daging tak berubah. Cam keras je.. Tapi bila makan.. terbaik.. isi daging lembut ya. Aku ska tekstur camni. Tak terlalu lembut tapi rasa best.
 
So untuk pertama kali guna pressure cooker ni, aku rasa best dan memudahkan serta menjimatkan masa. Aku mmg recommend sesapa yang nak beli periuk camni.

NI masa aku dah release pressure tu.. tapi x nampak plak wap2 yang keluar dlm pic ni :)

Kerutuk inside. Auto set untuk daging 20 minit
  
Dah sampai !!!
 

123 comments:

  1. Salam Hazirah Shah,

    Saya nak tanya something tentang post ni, boleh hubungi saya di email saya : norhidayahmohdnor@gmail.com . Hope dapat balasan email dari Hazirah.

    Terima Kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah guna phillip pressure cooker ni dah setahun. And i cant live without it. Noxxa i tak tau..i buat kari..kurma..sup sgt senang.campak bhn2 dan pressure...tumis lama2 pun tidak..tapi rempah tetap tak berbau..mungkin effect kena pressure. Minyak pun kurang dan dpt diet dgn mkn sedap. Lepas tu masak nasi goreng dari beras..nasi tomato...beriani dan segala jenis nasi..tekan function rice 14 mins settle. Hasilnya pergh jauhnlebih sekata dan cantik dari cara lama. Nak stir sayur ke apa2 stir fry la...guna function bake tak pyh letak tudung...dah tu material periuk dia non stick dan susah nak hangit...kalau masak benda berkuah terlalu bnyk...selepas pressure...guna function bake utk keringkan..biar je...yak hangit punya....ayam frozen yg sudah dicuci sblm freeze pun i campak je dlm periuk ni...caya tak? Then campak sos2 stew chickwn...pressure...hasilnya lembut sedap je...sgt jimat masa dan u pegi la tidur ke mandi ke...sejak i guna ni...mak adik cousin aunty uncle..huh dah 5 org tiru...my aunty swears by it...dia buat bake chicken ketupat honey soy chicken wings dgn perfect guna bake function. haiiii jgn la fikir bnyk...beli la phillip ni! phillip sepatutnya bagi i komisen promote satu family. but good products like this deserve the credit lah. thank u phillip!!

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Nak tanya kalau nak masak beehun atau ns impit mcm noxxa berapa lama ek

      Delete
    4. bnyk sgt jenis pressure cooker..pening..philip tu de bg menu x?

      Delete
    5. Cara guna pertama kali periuk philips nie macamana

      Delete
  2. Hi Hidayah,
    Saya telah email awak. Boleh semak mailbox, tq

    ReplyDelete
  3. Slm, sis.. Function dy sme x mcm periuk noxxa ?
    Philips ni lbih murah stgh harga dri noxxa.. Sy tgk demo msak nasi Arab cma 10 mnit pkai Noxxa . Klu pkai Philips ni bpe lme ye.. Dilemma ni sbb da t'goda ngn Periuk Noxxa T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, Suriah, maaf saya tak dapat bagi info noxxa, sbb saya tak pernah guna. Maaf ya. Hope ada pembaca yang pakai noxxa boleh beri komen disini.. dialu-alukan.

      Delete
    2. Periuk Noxxa bagus tapi cepat rosak. Belilah jenama lain yg lebih murah dan tahan lama.

      Delete
  4. Salam,
    Saya tak pasti untuk periuk noxxa, my cousin ada pakai, tak pernah masak nasi arab, tapi kalau dia masak nasi impit dalam 3 minit je. Noxxa kena set sendiri semua masakan.

    Untuk philips ni pulak, not bad, masa untuk memasak telah di set kan, so tinggal tekan je. Tapi kalau nak adjust sendiri pun boleh jugak.

    Saya rasa masa memasak noxxa maybe lebih singkat dan pantas. So kena pilih yang disukai. Tepuk dada tanya selera. Sorry lambat reply :)

    ReplyDelete
  5. masak sup tulang rusuk tekan butang sup jer..sekitar 17 minit siap ..bahan main campak campak jer..tup tup siap sedap dari masak cara biasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. so takde la nak menunggu lama lagi. :)

      Delete
    2. Sis yg ni bleh menumis tak...if nk menumis nk tekan.button.yg mn huhu

      Delete
    3. Sis yg ni bleh menumis tak...if nk menumis nk tekan.button.yg mn huhu

      Delete
    4. Nak tumis tekan button bake. Tak perlu tutup tudung. tumis sekejap, then masak mcm biasa.

      Delete
    5. Should set on seal..kalo x air akan kering n nasi impit boleh burnt kalo overcooked. Pnah tried function rice tapi increase pressure time 30-40mins utk nasi impit

      Delete
  6. Noxxa 8Liter non stick pot, lebih besar.. Berminat boleh call 013-2149790

    ReplyDelete
  7. Mcm noxxa ada function stir fry utk tumis2 nak buat makanan2 goreng.. phillips ni ada tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pernah tumis2, rasa mcm takde function tu, not sure kalau boleh. Sorry tak dapat menjawab. :)

      Delete
    2. Salam, saya guna philip ni agak membantu.. dah byk juga masak, rendang, masak kicap ayam pencen, nasi arab, nasi minyak etc, sup tulang, kuzi kambing, so far okay ..

      Utk tumis/stir fry.. saya on bake chop dulu.. pastu masukkan bahan lain i.e kalau nak buat kuzi masukkan rempah sampai mendidih, kambing.. pastu off fungsi bake on fungsi meat .. kalau nak masak nasi masuk jer beras & air pastu on fungsi rice ..saya pun dpt cara ni dr internet.. sblm ni saya stir fry masa dia heating & pressurize.. bila tumis masa bake, heating akan jadi cepat sbb periuk dah panas.. semoga membantu

      Delete
    3. Saya juga pernah try buat nasi goreng dari beras, masukkan saja bahan2 on fungsi rice .. air sama byk dgn nasi .. alhamdulillah menjadi

      Delete
    4. Assalamualaikum...sy ade terbace noxxa boleh masak bihun goreng... kalau philip ni penah try x?

      Delete
    5. Salam,
      Maaf lewat membalas. Saya tak pernah cuba masak mee hoon dalam ni. Idea baru ni. Maybe saya boleh mencuba :)

      Delete
    6. Saya pun dilema antara noxxa & philip
      Penah tgk 2-2 dpn mata.beza cuma kapasiti saja& philip lebih membantu bg org yg x pandai nk agak set masa.philip pun material ok non stick

      Delete
    7. saudari ME...awak pakai model philip yg mana ye

      Delete
  8. terima kasih atas maklumbalas saudari. Sangat membantu untuk perkongsian maklumat antara kita. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik hazirah dah try goreng bihun? Sy nak tau cara goreng bihun guna ppc

      Delete
    2. Cik hazirah dah try goreng bihun? Sy nak tau cara goreng bihun guna ppc

      Delete
  9. Boleh grg bihun bihun dgn philips. Sy dh cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi nak tanya nak guna function apa klu masak bihun?

      Delete
    2. Nak tanya.. Nak masak bihun guna function apa?

      Delete
    3. Nk tnye if philips kita laras dekat seal n bake ikut masak ape kan..tp sybstil keliru nk guna dua function tu.... Kalo masak nasi impit kt seal ke

      Delete
  10. Boleh grg bihun bihun dgn philips. Sy dh cuba..

    ReplyDelete
  11. maaf mencelah
    if org yang particular, stainless steel inner pot lagi bagus, compare dengan non stick coating. kerana kesan pressure tinggi terhadap non stick coating itu tidak diketahui, bimbang bawa mudarat. tapi, pilihan inner pot yang stainless steel macam terhad, melainkan jika nak beli dari luar negara

    ReplyDelete
  12. macam banyak org ade dilemma dgn pilihan noxxa atau philips, my opinion is that kalo beli dengan noxxa ade org ajar guna tapi kalo guna philips i x sure, pressure cooker sebenarnya ade banyak recipe,seperti pulut, kek, manisan dan lain-2, kalo hanya masak nasi je, sgt bazir~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pada bajet masing-masing. Kalau Philips cheaper, and penggunaan pun ok. Function pressure cooker dah memadai. Manual penggunaan dan buku resepi disediakan. Mudahnya Philips ni, sbb hanya pilih butang yang sesuai untuk masakan yang kita nak.

      Delete
    2. Kat youtube byk cara diajar guna pressure cooker phillips

      Delete
  13. Noxxa mahal disbbkn oleh mlm. Philips x ada mlm sbb tu murah. Lgpun function mgkn sama. Kdg2 kita terpengaruh sbb byk iklan pemasaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sama? maksudnya anda pon x pasti ape function mereka ade?

      Delete
    2. Buat pilihan untuk membeli produk berdasarkan bajet dan keperluan diri masing2. Yang penting hasil yang dikehendaki selepas menggunakan produk ini. Pada saya yang menggunakan Philips, sudah memadai hasil yang diperolehi. :)

      Delete
  14. Noxxa lbh cpt msk.philips pun ok.cth nasi grg noxxa dlm 9 mnt..philips 14 mnt.function lbh kurg sama.blh google d intenet.klau nk murah ambk philils.bgdt lebih ambk noxxa.saya guna philips sbb x mmpu nk beli noxxa

    ReplyDelete
  15. Thanks.. banyak info yang membantu. Tapi still nk cari byk lg info antara noxxa dan philip...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, sebelum beli kena cari banyak info.

      Delete
  16. Tk... Byk info dpt kat sini... Boleh buat pilihan dah rasanya... Bajet jer lah....

    ReplyDelete
  17. SAYA PUN BARU BL PHILIPS KAT LAZADA..HR NI ADA SALE DPT 280...TAK SABAR NK GUNA

    ReplyDelete
  18. SAYA PUN BARU BL PHILIPS KAT LAZADA..HR NI ADA SALE DPT 280...TAK SABAR NK GUNA

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow.. murah tu.. selamat memasak ya.. :)

      Delete
    2. cmna rupa periuk tu..murah nya

      Delete
    3. Periuk tu macam dalam gambar yang saya letak di blog ini.

      Delete
  19. Nak tnye...phillip pressure cooker blh goreng ayam tnpa tutup penutup x??

    ReplyDelete
  20. Penah x goreng ayam goreng guna Phillip pressure cooker?? Mcm ne Cara nk grg bg hearing ye..sbb sy pnh goreng ayam guna phillip ni tp xgaring..ayam msuk minyak..mybe sy xtaw cr yg btl..tq

    ReplyDelete
  21. Penah x goreng ayam goreng guna Phillip pressure cooker?? Mcm ne Cara nk grg bg hearing ye..sbb sy pnh goreng ayam guna phillip ni tp xgaring..ayam msuk minyak..mybe sy xtaw cr yg btl..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pernah goring ayam dalam pressure cooker, maybe minyak jangan banyak kot? not sure. Tapi kalau ada air fryer, goreng ayam akan jadi lagi mudah dan senang :)

      Delete
    2. Sy teringin nk bli pressure cooker tp xpasti antara noxxa atau philips..tgk dlm lazada philips dlm 300++ berbdg dgn noxxa..
      Boleh ke buat kek dgn pc phillips ni?

      Delete
    3. Sy teringin nk bli pressure cooker tp xpasti antara noxxa atau philips..tgk dlm lazada philips dlm 300++ berbdg dgn noxxa..
      Boleh ke buat kek dgn pc phillips ni?

      Delete
  22. Sy pn beli philips sbb sbb bajet x smp untk noxxa. So far so good. Beli di jusco ketika offer... rm459.Ada demo n kalau nk refer anytime je. Dia bg no fon. Sy guna lasak...masak harian untk nasi/nasi goreng, gulai, rendang, sup, bubur, cake. Alhamdulillah menjadi spt yg diharapkan. Sy difahamkan yg deep fry mmg x boleh. Mmg amk masa lbh drp noxxa. Yg sy plg suka, dah tumis, masukkan semua bahan, tutup n set. Lepas tu biarkan. Sambil tu boleh buat kerja lain. Lbh jimat masa...jimat tenaga drp mengucai n dapur lbh bersih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju dengan awak. Pada saya pressure cooker Philips ni mmg sangat membantu dan harga yg berpatutan.

      Delete
    2. nak tekan butang mana kalau nak masak rendang ayam dan buat kek..

      Delete
    3. sehijau zamrud..time awak tumis tu awak setting program ape ye...n awak pkai model yg sama mcm blogger ni ke.tq

      Delete
    4. tekan function bake..jgn tutup

      Delete
    5. nak deep fry boleh tapi jgn tutup
      sebab nya bila tutup xboleh garing so makanan akan mcm direbus

      Delete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Saya guna noxxa...maska pulut kuning 6 minit...grill n panggang ayam pun boleh. Rasa sedap dan menjimatkan masa

    ReplyDelete
  25. Saya guna noxxa...maska pulut kuning 6 minit...grill n panggang ayam pun boleh. Rasa sedap dan menjimatkan masa

    ReplyDelete
  26. Waahh..excited giler nk dptkn ppc utk diri sndri!..
    Ada satu soalan..sy ni xpndai msk!..msk nasi pun sukat air guna jari..hahaha..kalo nk msk dlm ppc ni,camana nk sukat air?..cth nk msk nasi arab/nasi myk/nsi tomato etc..
    Tq..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun ada masalah nak sukat air, tapi saya ikut je sukatan yang dah dicadangkan pada resepi atau beras tersebut, insyaAllah ok. Selamat mencuba :)

      Delete
    2. Selalunya utk sukatan air bagi masak nasi, check pd label peket beras tu.
      Kalau basmathi selalunya 1cawan nasi = 1.5air utk beras Basmathi Moghul. Selamat mencuba.
      Beras wangi / pulut saya tak pasti sbb jarang masak. Tapi boleh je refer pd label bungkusan produk yg dibeli.

      Delete
  27. Waahh..excited giler nk dptkn ppc utk diri sndri!..
    Ada satu soalan..sy ni xpndai msk!..msk nasi pun sukat air guna jari..hahaha..kalo nk msk dlm ppc ni,camana nk sukat air?..cth nk msk nasi arab/nasi myk/nsi tomato etc..
    Tq..hihi

    ReplyDelete
  28. Nak masak sup kambing macam mana? Keep preasure time brpa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pernah masak sup tulang dan sup kambing dlm pressure cooker ni, say apilih je beef/mutton button, dan start. Anggaran dalam 20-30 minit kalau saya tak silap.

      Delete
  29. Sapa pernah guna primada...yg goshop jual tu?

    ReplyDelete
  30. sy beli periuk philips ni... tp cnfius la nk pusing tombol atas tu... ada sape2 blh ajar x... wasap la senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tombol tu, bila masak letak je kat tengah2, simbol bulat tu, bila dah masak, sebelum nak bukak penutup, pusingkan tombol atas ke symbol keluar pressure tu. Dah habis keluar wap, baru boleh bukak penutup.

      Delete
    2. Siapa2 berminat untuk dapatkn periuk pressure cooker noxxa blh la pm sy.. smua orang blh dapat... saya open kutu noxxa untk hjng bln ni.. siap ade free gift lg. Jom sama2... whatapp sy kat 01116643880

      Delete
    3. Siapa2 berminat untuk dapatkn periuk pressure cooker noxxa blh la pm sy.. smua orang blh dapat... saya open kutu noxxa untk hjng bln ni.. siap ade free gift lg. Jom sama2... whatapp sy kat 01116643880

      Delete
    4. Untuk baking plak u select option lg satu tu..other than seal/vent

      Delete
    5. Untuk baking plak u select option lg satu tu..other than seal/vent

      Delete
  31. Assalamualaikum puan, boleh share cara masak pulut kuning guna PPC ni tak?
    Sefaham saya, cuci beras pulut n tekan rice saja . Betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,
      Maaf Sharmi, saya belum pernah masak pulut kuning. Saya cuma pernah masak nasi biasa. Cuci beras dan tekan rice.

      Delete
  32. Saya masih tak faham lagi bagaimana nak lepaskan tekanan jika masak sebarang makanan berkuah..takut terpercik semua...ada sesiapa boleh ajarkan?

    ReplyDelete
  33. Saya masih tak faham lagi bagaimana nak lepaskan tekanan jika masak sebarang makanan berkuah..takut terpercik semua...ada sesiapa boleh ajarkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Set kan tombol tu, bila sedang memasak letak je kat tengah2(simbol bulat), bila dah masak, sebelum nak bukak penutup, pusingkan tombol atas ke symbol keluar pressure tu. Dah habis keluar wap, baru boleh bukak penutup.Saya tk pernah menghadapi masalah terpercik. Yang penting sebelum buka penutup, pastikan wap telah habis dikeluarkan.

      Delete
  34. hi Hazirah Shah, boleh kongsi recipe menggunakan PPC? Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi,
      Saya banyak merujuk di blog Chef Marina :

      http://cookingwithmarinamustafa.blogspot.sg/

      Delete
  35. I dah beli presure cooker philips ni...haha...memang best bila member wat demo...nak tanya..andaikata kalau masakkan kita tu terkurang masin atau terkurang rasa...nak masak semula atau boleh set masa ke...ape ke..

    ReplyDelete
  36. Bahan Nasi Briyani :
    1) 250 Gr Daging Kambing, Potong Dadu 3 Cm
    2) 1,5 Sdm Minyak, Untuk Menumis
    3) 1,5 Gelas Air
    4) 1 Gelas Beras Basmati, Cuci Tiriskan
    5) 12,5 Gr Daun Ketumbar
    6) 12,5 Gr Daun Mint
    7) 1 Buah Tomat, Cincang Kasar
    8) 1 Sdm Yogurt Kental
    9) 25 Gr Bawang Bombay, Iris Tipis Dan Goreng Hingga Layu
    10) 2 Sdm Bawang Merah Goreng
    11) Garam Dan Merica Secukupnya

    Bumbu halus Nasi Briyani :
    1) 25 Gr Cabai Hijau Keriting (Sesuai Selera)
    2) 3 Siung Bawang Putih
    3) 1 Sdt Kapulaga Hijau
    4) 1 Sdm Bubuk Garam Masala
    5) 1 Sdt Jintan
    6) Minyak Secukupnya

    LANGKAH BERIKUTNYA ADALAH CARA MEMASAKNYA

    1. Blender Bumbu Dengan Hand Blender sampai halus .
    2. Nyalakan dan tekan tombol BAKE Dalam Pressure Cooker. Beri Sedikit Minyak, dan Tumis Bawang Bombay serta bmmbu Halus Hingga Harum dan Minyaknya Keluar Lalu Masukkan Daging dan Tumis Sebentar.
    3. Tambahkan beberapa Potongan Tomat Yogurt setengah Porsi dan Daum Mint, beberapa Daun Ketumbar, Bawang Goreng Garam Dan Merica lalu Aduklah samapai merata.
    4. Masukkan Beras Basmati dan Air serta aduk Rata Masak Dalam Pressure Cooker Dengan Menekan tombol Otomatis RICE tunggu hingga Masak 15 Menit Keluarkan Tekanan Dan Buka Pressure Cooker

    * tumis dengan function BAKE.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq atas resepi ni.. boleh la saya mencuba lepas ni.

      Delete
  37. Salam puan mohon kongsi cara guna periuk philips sy baru beli a tahu nak guna. Nie email saya narej68@gmail.com. Mula2 nk guna macamana

    ReplyDelete
  38. Salam puan mohon kongsi cara guna periuk philips sy baru beli a tahu nak guna. Nie email saya narej68@gmail.com. Mula2 nk guna macamana

    ReplyDelete
  39. Salam puan mohon kongsi cara guna periuk philips sy baru beli a tahu nak guna. Nie email saya narej68@gmail.com. Mula2 nk guna macamana

    ReplyDelete
  40. Sukatan untuk masak nasi macam rice cooker biasa saja..Cuma tekan start dan tekan rice..Masa memasak 14mnt sahaja..jimat masa dan tenaga serta tidak berkerak langsung..teksture nasi sgt cantik..Bila dah ada periuk..try n error..Pasti boleh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Saya pun ada beberapa kali mencuba, kebanyakannya menjadi. Hari tu ada cuba masak mee hoon goreng , terkurang air, so lepas tu pandai2 la nak lebihkan air.

      Delete
  41. Saya baru nk beli ppc..dalam dilema..noxxa mahal sgt..kwn2 semua guna noxxa..rsnya saya akn pilih philips la..kena dgn bajet hehe..tq byk2 sis hazirah..ur blog is very helpful..cuma nk tnya klu noxxa kwn2 ckp nk masak for second time slps masak somethf kena tunggu dia sejuk dulu..lambat..sama ke ngn philips?..hoping will get a reply..tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Alhamdulillah perkongsian saya dan rakan2 lain memberi manfaat kepada awak. Saya tak pasti dengan Noxxa, untuk Philips, saya pernah masak 2 kali. Tak perasan pulak kena tunggu sejuk, Lepas basuh periuk tu, saya terus masak masakan seterusnya. So far ok je :)

      Delete
  42. Salam. Saya pun baru je beli Philips pressure cooker hujung bln Ogos dr Lazada harga offer rm349.00 masih dlm percubaan memasak menggunakannya tp berbaloi lah.

    ReplyDelete
  43. Salam. Saya pun baru je beli Philips pressure cooker hujung bln Ogos dr Lazada harga offer rm349.00 masih dlm percubaan memasak menggunakannya tp berbaloi lah.

    ReplyDelete
  44. Salam nak tanya kalau masak nasi tu mmg ada kerak ke..ke saya silap pusing tombol atas tu..boleh bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya non-stick pot xde kerak, maybe u set kat bake kot instead of seal masa cooking..he he

      Delete
    2. Anyone pernah set pressure to more than 1hr tak? Mine boleh increase/decrease mins jek tp bila tekan kat hour tu xde respon plak..hmMmmm..

      Delete
  45. Salam..sy pun br beli n guna ppc ni..
    Try buat gulai ayam..tp cam pecah myk la..
    Br dpt info..yg santn kena masuk last skali..
    Yg sy xpaham..lepas masukkn santan..nak tekan fungsi apa lepas tu..

    ReplyDelete
  46. Salam..sy pun br beli n guna ppc ni..
    Try buat gulai ayam..tp cam pecah myk la..
    Br dpt info..yg santn kena masuk last skali..
    Yg sy xpaham..lepas masukkn santan..nak tekan fungsi apa lepas tu..

    ReplyDelete
  47. salam puan..sy pn baru beli jgk Philps ni.. xsmapi lg..lazada RM319.. xsabar nk guna..wlpan zero knowlge, tp xsabar nk masak dgn waktu yg sgkat.. xpa la bukan noxxa wlpn bila baca komen ni, noxxa lg cpt.. but still, philips ni tetap mjimatkan masa yg byk dr normal cook.. kalo noxxa hampir 3x ganda price philips ni.. huhu.. tp beza minit 10-15 mnt ja lambat sikit dr philips, so bg saya philips lg berbaloi compare to price..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, betul tu. Daripada harga, Philips lagi murah. InsyaAllah performance pun ok. Setakat hari ini, saya berpuas hati. Hope Puan seronok menggunakan PPC ini nanti. :)

      Delete
  48. Salam puan mohon kongsi cara guna periuk philips sy baru beli a tahu nak guna. email sy axsreida_jan@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  49. Salam..sy baru beli PPC ni ...sy try masak sup tulang...tp, dia x masak2 lah...sy dah ikut step..tekan button mutton tp, xjadi jugak.
    Saya tersalah cara guna ke? Sebab lama jugak saya tunggu dia tak pergi ke pressurixe pun...selepas step heating dia terus off. Kenapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Dah confirm ke, alihkan tombol di atas kepada sealed?

      Saya ikut step di bawah ni :

      1. Unlock the lid Hold the lid handle and turn it anti-clockwise until the top lid cannot move any more, then lift up the top lid.
      2.Put food in Put the pre-washed food in the inner pot.
      3.Lock Place the top lid onto the electric pressure cooker and turn it clockwise. You will hear a “click” sound when the top lid is properly locked.
      4.Adjust pressure control valve Turn the pressure control valve to the sealed position
      5.Turn on the electric pressure cooker
      6.Click Select relevant button e.g “Rice” and click “Start”

      Delete
  50. salam tumpang tanya kalo buat laksa bolehke ppc ni hancurkan ikan mcm noxxa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,
      maaf,saya tak dapat nak confirm untuk ini sebab saya tidak pernah guna PPC untuk hancurkan ikan. Hope ada pembaca lain yang boleh comment.

      Delete
  51. Rs mcm blh.. sbb sama je fungsi pressure cooker..

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum, boleh x bagi step by step cara masak rendang dgn periuk mi. Bukan resepi tapi nak tahu cara guna periuk ni. Sebab saya buat dia x jadi kering, dia berkuah. Harap dapat tolong saya pada yg dah pernah cuba buat rendang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Hope pembaca lain yang lebih arif memberi pandangan juga.

      Bagi saya, sekiranya berkuah, tak kisah rendang , atau masak merah ke. Bila jadi insiden berkuah ni, saya akan buka penutup dan setkan cara masak di fungsi Bake. Saya biar kuah berkurang dan seterusnya mengering. Saya buat mcm ni je :)

      Delete
    2. Untuk keringkan rendang yg berkuah dlm PPC, buka lid dan set pada Bake. Ni saya tengok Marina Mustapha youtube.

      Saya pon baru beli dari Lazada. Info di blog ni sgt berguna. Tq

      Delete
  53. Tq segala info...sgt berguna utk sy yg dlm dilemma ni

    ReplyDelete
  54. Seronok baca info kt sini, bnyk boleh blajar sbb sy pun baru beli ppc phillips.

    ReplyDelete
  55. Thanks for the info. Banyak sangat yg saya belajar. Baru beli PCC ni semalam. Dah start masak sup ekor smlm. Hari ni nak cuba next resepi. Terima kasih semua for sharing the info.

    ReplyDelete
  56. Sebenarnya pressure cooker Noxxa memang buatan Philips! Tapi depa buat supaya pilihan setting adalah manual: lebih senang pilihan low atau high pressure, beserta pilih jangka memasak.

    ReplyDelete
  57. Saya dah pejam mata beli Noxxa wpun mahal sikit sebab byk resepi byk kat internet. Google je apa yg terlintas di fikiran, mesti ada especially masakan tempatan. Sebab utama saya guna noxxa saya tak tahu masak campak2 ni dan saya nak siapkan masakan dlm masa yg cepat. Setakat ni noxxa mmg tak mengecewakan. Kalau ikut design philips pc lagi cantik rasanya. tapi tak pelah. No regrets beli noxxa :)

    ReplyDelete