Sunday, August 21, 2011

Biskut Sarang Semut

Now resepi seterusnya ialah resepi biskut sarang semut. Teringat zaman aku kecik2 dulu ngan my fav kazen kak yah. Kami ska giler ngan biskut ni. Although rasa yang aku buat ni tak sama dan sesedap zaman aku kecik dulu2.. tapi kira hokey la .. hehe..

Pic ni sebelum dibakar.. Lepas bakar pun lebih kurang la, cuma kalernya lighter than this la..

Bahan2 :
250gm butter
100gm gula halus
350gm tepung gandum
100gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil baking powder (optional)
1 sudu kecil esen vanilla
choc rice untuk hiasan

Cara 2:
Pukul butter dan gula, then masukkan kuning telur, esen vanilla. Putar lagi. Masukkan all the tepung. Jangan lupa sedikit baking powder. Tanak letak pun takpe.
Selesai mengadun, then parutkan adunan dan masukkan sikit2 dlm cup2 yang dah disediakan siap2 tadi. Hiaskan dengan choc rice. Bakar dengan suhu 160-170 darjah dalam masa 15 minit.

Ok.. then siap la biskut ni. Nanti nak hapdate biskut lain lak. Sempat ke tak pun tak tau la ni.. : )

No comments:

Post a Comment